Можете ли да ја препознаете температурата на горење на виолетова глинена тава од звукот?

Како можеш да кажеш дали аВиолетова чајникт е направен и колку добро се загрева?Дали навистина можете да ја препознаете температурата на виолетово глинен сад од звукот?

Поврзете го надворешниот ѕид на изливот наЧајник Зишакапакот на внатрешниот ѕид на изливот на тенџерето, а потоа извлечете го.Во овој процес:

Ако звукот е остар и со висок тон, тоа значи дека садот е премногу стар и има мала пропустливост на воздухот; Ако звукот е тап и рапав, тоа значи дека топлината на садот е премногу нежна, а пропустливоста на воздухот е премногу висока;ако звукот е среден и нежен, остар, но не остар, а ехото се витка, тоа значи дека топлината на тенџерето е соодветна и пропустливоста на воздухот е соодветна.

Yixing-Tapot-2

Посебно внимание треба да се посвети: природата на звукот ќе биде сосема различна во зависност од глинените материјали што се користат во производството навиолетова глинена чајник.Кога топлината е на место: звукот на црвената кал е остар, звукот на грутка кал е нежен, а звукот на виолетова кал е мирен.Не користете звуци од различни материјали од кал за споредување.

Иако не е научен метод за идентификација за да се процени квалитетот врз основа на звукот, тој може да одрази некои проблеми.

Yixing Clay Чајник (9)

 


Време на објавување: 13-ти септември 2023 година